Materialguide

Här finner du information om de material som vi tillverkar våra produkter i. Informationen är tänkt som en hjälp till dig när du ska välja till exempel viket tyg du ska ha till dina hundsockar. Om informationen här inte räcker för att hjälpa dig i ditt val får du mer än gärna kontakta oss med dina funderingar.

Cordura

Corduratyget som används av oss är en helt syntetisk väv och innehåller alltså inget bomull. Detta är bra av två anledningar. Dels klarar nylon slitage längre, dels suger nylon inte upp vatten på samma sätt som bomullsblandningar och andra naturliga fibrer.

Det finns corduratyger i många olika grovlekar. Vi tillverkar varor i två olika kvalitéer, på hemsidan kallas dessa för D500 respektive D1000. D står för denier som är en måttenhet för vävens densitet. En hög siffra innebär alltså ett grövre tyg. Som referens kan sägas att tältduk ofta ligger någonstans mellan 20 och 40 denier. Med så låga värden blir resultatet en helt slät yta där fibrerna knappt går att se. Vid höga värden som 500 denier kan man tydligt se trådarna som väven består av.

Cordura D500

Cordura D500 lämpar sig mycket väl till exempelvis snöföre och sandvägar. Andra tillverkare marknadsför ibland tossor i 500 deniers Cordura som barmarkssockar och de fungerar utmärkt även på barmark men då får en räkna med att det går åt lite fler tossor än vad det gör på snö. Vi har gjort tester av tossorna med våra grönländare/malamuter och då har 500-sockor hållit cirka två mil på framtassar och fyra mil på baktassar. Anledningen till att slitaget för oss blir större på framtassarna är att våra hundar arbetar i lågt tempo med hög dragvikt. Draghundar som arbetar med lägre vikt i högre tempo, till exempel körning med cyckel/kickbike på sprintdistanser, brukar istället slita mer på baktassarna. Det samma borde gälla för jakthundar och liknande.

Cordura D1000

Cordura i 1000 deniers kvalité är tänkta till arbete på barmark. Det går givetvis utmärkt att använda dem på snö och sand om en mer slittålig socka önskas. Med ökad slitstyrka följer dock ett något stelare tyg och mycket små hundar kan därför störas i sina rörelser. Många förare som tränar sina hundar i lite högre hastigheter väljer att använda grövre sockor under barmarkssäsongen och sedan gå över till tunnare snötossor när snön har lagt sig.